Hartaandoeningen, vaak ook hartfalen genoemd, zijn veelal aangeboren afwijkingen maar kunnen zich ook geleidelijk aan ontwikkelen. Meestal heeft hartfalen te maken met de hartkleppen die niet goed meer kunnen sluiten. Hierdoor kan het bloed de verkeerde kant op stromen. Wat ook veel voorkomt is dat het hart vergroot is maar dat de wanden van het hart juist dunner en zwakker geworden zijn. Dit komt door een afnemende functie van de hartspier, ook wel cardiomyopathie genoemd.
Symptomen
U weet zelf als geen ander hoe uw hond functioneert als hij gezond is. Normaal is de hond actief en eet en drinkt goed. Als uw hond last heeft van hartfalen zal dit geleidelijk aan minder worden. De volgende symptomen kunnen onder andere zichtbaar worden:
- Minder levenslustig, sloom
- Meer slapen
- Minder eetlust
- Kortademig
- Droge hoest
- Zwelling of pijn in de maagstreek
- Warmte intoleratie
- Inspanningsintolerantie
- Meer ademhalingen per minuut (normaal < 30 ademhalingen per minuut)
Diagnose
Helaas is aan de hand van uitsluitend de symptomen geen officiële diagnose te stellen. De dierenarts zal als eerst een lichamelijk onderzoek bij de hond uitvoeren. Hierbij kunt u denken aan het luisteren naar het hart en het opmeten van de bloeddruk. Soms komen er ook nog aanvullende onderzoeken aan te pas. Dit kan zijn in de vorm van een ECG, Röntgenonderzoek of een echocardiogram.
Hartfalen, en nu?
Wanneer de officiele diagnose hartfalen gesteld is kan de behandeling beginnen. Het is belangrijk om te weten dat uw hond nooit helemaal zal genezen. Gelukkig kan het leven van uw hond met de juiste behandeling vergemakkelijkt worden. De behandeling van uw hond zal bestaan uit de volgende vier onderdelen:
• Beweging
• Voeding
• Medicijnen
• Therapietrouw
Beweging
Dat uw hond last heeft van hartfalen hoeft nog niet te betekenen dat hij niets meer mag doen. Integendeel, een hond die altijd actief is geweest moet dan ook gewoon blijven bewegen. Bespreek wel eerst met de dierenarts wat wel of niet goed is voor uw hond. Overdreven inspanningen moeten bijvoorbeeld vermeden worden.
Voeding
Voor honden met hartfalen zijn speciale diëten, van verschillende fabrikanten, op de markt. Uw dierenarts kan u helpen met het maken van de keuze voor de juiste voeding.
Het verschil tussen de gewone voeding en de dieetvoeding voor het hart is dat er andere of extra ingrediënten aan toegevoegd zijn. Zo is er bijvoorbeeld visolie aan het voer toegevoegd en ernstige vermagering tegen te gaan. Daarnaast is de voeding verrijkt met L-carnitine en taurine om de functie van de hartspier te verbeteren en de hartspiercontractie te versterken. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het geven van de juiste voeding aan uw hond een positief effect kan hebben op zowel de levenskwaliteit als de levensverwachting.
Medicijnen
De hond dient pas op medicatie te worden gezet als er effectief sprake is van hartfalen. Een bijgeruis horen, betekent niet steeds dat er al hartfalen is! Uw dierenarts kan u richtlijnen verschaffen over dit onderscheid.
Vanaf het moment van hartfalen, is de therapietrouw de kans op succes voor een langer leven met meer levenskwaliteit.
Medicijnen zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling. Uw dierenarts kan daarbij een combinatie van verschillende medicijnen voorschrijven. Zo zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat het hart minder hart hoeft te werken om het bloed rond te pompen, medicijnen die het hartritme gunstig beïnvloeden en de zogeheten plastabletten om het teveel aan vocht dat zich ophoopt in de buik af te voeren.
Therapietrouw
Het opvolgen van de adviezen van de dierenarts is vrijwel het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Dit is namelijk zeer belangrijk voor de levensverwachting en kwaliteit van het leven van uw hond. Dit bestaat dus uit het trouw voeren van de dieetvoeding, het tijdig geven van de medicatie en zorgen voor genoeg beweging volgens de voorschriften van uw dierenarts.