Oncologie is een tak in diergeneeskunde dat zich bezig houdt met tumoren of kankers. Deze kunnen op alle leeftijden ontstaan en zijn soms rasgebonden. Elk tumortype heeft een eigen aanpak nodig. Er zijn goedaardige tumoren, en kwaadaardige. Er zijn tumoren die eerder de neiging hebben om uit te zaaien of eerder lokaal invasief zijn. Vooraf moet uitgeplozen worden wat de ‘natuur’ is van deze tumor. Hiervoor nemen we aspiraten van cellen met een fijn naaldje voor microscopisch onderzoek, of zelfs biopten.
Deze biopten worden soms aan de hand van endoscopie genomen, omdat niet alle lichaamsholten gemakkelijk via een andere weg te bereiken zijn (bv de neusholte). Soms is er chirurgie nodig (bv milttumor). Deze stalen worden bij ons of het laboratorium onderzocht.
Vaak is er bijkomend onderzoek nodig, bloedname, echografie, radiografie,… Nadien kan plan van aanpak worden besproken.
Dit kan variëren van chirurgie tot chemotherapie of bestraling of een combinatie hiervan. De behandel opties worden met de eigenaar besproken. Er wordt ook nagegaan bij chemotherapie in hoeverre de procedure veilig kan verlopen. Er wordt ook rekening gehouden met het karakter van het dier, alsook worden onkosten besproken.
Chemotherapie kan nu ook bij ons op de praktijk.