Wij werken enkel op afspraak
Blaasgruis en blaasstenen bij de kat
cat

Blaasstenen en blaasgruis komen veelvuldig voor bij de kat en kan veel problemen met zich meebrengen. Deze stenen en gruis bestaan uit verschillende componenten namelijk: magnesium, ammonium en fosfaat. Onder een bepaalde PH waarde kan het gruis zich omvormen tot blaasstenen. Het blaasgruis en blaasstenen zorgt voor irritaties en ontsteking  in de urinewegen. In sommige gevallen kan het gruis en de blaasstenen ervoor zorgen dat de urinewegen verstopt raken. Hierdoor kan de kat niet meer plassen waardoor de blaas overvol raakt. De afvalstoffen (die normaal uitgescheiden worden via de urine) zullen zich opstapelen in het bloed. Hierdoor voelt de kat zich ziek en vergiftigt zichzelf als het ware. Merkt u dat uw kat moeilijk of niet urineert, wacht dan niet te lang en raadpleeg uw dierenarts. Een verstopping van de urinebuis kan fataal zijn voor uw kater. De dierenarts kan de verstopping verhelpen en u verder informeren over preventie.

Wist u dat...
Blaasproblemen vaker voorkomt bij katers dan bij katinnen? Katers hebben een smallere urinebuis waardoor het blaasgruis vaker achterblijft in de urinebuis met een verstopping als gevolg.

Katers hebben eerder last van blaasgruis, katinnen van blaasstenen.


Risicofactoren

De kans op blaasgruis en blaasstenen kan worden vergroot door:
•    Weinig drinken
•    Weinig plassen
•    Opname van grote hoeveelheden voer per maaltijd
•    Stress
•    Overgewicht
•    Weinig beweging
•    Binnenhuis versus buitenhuis katten
•    Gebruik van niet preventieve voeding

Symptomen

•    Moeizaam plassen of steeds kleine beetjes
•    Onzindelijk, buiten de bak plassen of plots in huis plassen
•    Pijn uiting tijdens het urineren
•    Bloed in de urine
•    Vaak en lang op de bak zitten
•    Likken aan de penis

Verschillende symptomen kunnen ook voorkomen bij een ander ziektebeeld. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts om zo de juiste diagnose te stellen. Indien mogelijk kunt u een staaltje urine langsbrengen voor onderzoek. Dit kunt u opvangen met speciale niet absorberende kattenbakkorrels die u kunt krijgen bij uw dierenarts.
Indien de plasbuis geblokkeert is, kunnen andere symptomen het beeld verergeren, zoals lusteloosheid, braken, anorexie, …

Behandeling

Wanneer de urinebuis verstopt is, zal dit eerst verholpen moeten worden bij de dierenarts. Dit gebeurt onder narcose zodat de kat er niets van merkt. Bij een mannelijk dier zal er tijdelijk een blaassonde worden aangebracht in combinatie met een kraag.  Blaasstenen zullen vaak via een operatieve manier verwijderd moeten worden. Wanneer de urinewegen steen- en gruisvrij gemaakt zijn, is het belangrijk om dit zo te houden. Dit kan preventief behandeld worden door middel van speciale voeding dat u enkel kunt kopen bij uw dierenarts.  Er bestaan ook verzurende pasta’s op de markt die helpen bij struvietstenen. Doe dit enkel in overleg met uw dierenarts. Er zijn namelijk verschillende soorten blaasstenen en blaasgruis die met een andere voeding behandeld moeten worden (= ‘curatieve’ voeding).  Bij sommige soorten nierstenen (ammoniumuraten) is het raadzaam om het dier ook na te kijken voor een portosystemische shunt.  Dit is eerder zeldzaam bij de kat. Sommige dieren moeten ook op vermageringsdieet worden gezet en gestimuleerd worden om voldoende vocht op te nemen.    Ook hiervoor bestaan voedingen en supplementen die zowel het gruis, de vochtopname als de obesitas aanpakken.  Bij katers kan het in het zeldzame gevallen nog voorkomen dat er door recidiverende klachten toch moet worden overgegaan tot penisamputatie.
Indien uw kat ooit leed aan dit probleem is het geraadzaam, om geregeld nog urine stalen te controleren.

Preventie

Preventief kunt u best het probleem voorkomen door beweging te stimuleren, aangepaste voeding te geven en  te vermijden dat het dier zwaarlijvig wordt. Preventieve voeding ter preventie van blaasgruis kan u via uw dierenarts kopen.  Deze preventieve voeding is nog iets anders dan de curatieve voeding.  Elk dier dat bij ons wordt gesteriliseerd of gekastreerd krijgt bij ons een fiche en uitleg mee in verband met preventieve maatregelen tegen obesitas en blaasgruis.

Meer
dierenweetjes